E621 igen...

Vi tar det en gång till då:

E 621, mononatriumglutamat, finns i väldigt många olika torkade soppor, kryddblandningar och andra halvfabrikat i Sverige. E 621 (sannolikt även E 622-625, övriga glutamater) anses farligt för hälsan. Epileptiker kan troligen drabbas ganska svårt. Begreppet "smakförstärkare" används ibland vilket är ovetenskapligt och inte förtroendeingivande. Livsmedelsindsutrin borde satsa på naturliga smaker i stället, och inte kemikalier som irriterar eller skadar smaklökarna och nervbanorna.

 


Glutamat är inte bra alls, framför allt har kinamat ett högt innehåll av ämnet. Besvären som många har rapporterat kallas "Chinese resturant syndrome" enligt Livsmedelsverket. De skriver vidare: "Känsliga personer kan drabbas av reaktioner som huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och
illamående vid intag av höga halter."

(Källa: Tillsatser i livsmedel, SLV 2002)

När jag var och handlade förut så kändes det som om jag  inte hittade en vara utan E621, Monatriumglutamat, smakförstärkare - kalla det vad ni vill - SKIT.
Vi ska grilla ikväll och eftersom jag kommer hem sent så behövdes det lite "snabbmat", färdigmarinerade köttbitar, korv till Lucas, goda röror m.m. Jag lusläste förpackning på förpackning men utan framgång. Korv hittade jag tillslut, Änglamarks, tyvärr är det dåligt med köttmängd i den (53%) men det får gå för idag. De andra korvarna med mer kött i hade alla också försetts med smakförstärkare , morr. Det kommer nog att resultera i ett nytt argt brev till Konsum Värmland eftersom de enligt sin kundtjänst jobbar på att ta bort glutamater i sin egenproducerade mat.
De färdiga rörorna har innehållsförteckningar värda medalj i längsta ever... Men de dyrare, "fina" rörorna blir bara bättre och bättre. Kul när konsumenterna kan påverka och företagen förstår att mat av god kvalité är efterfrågad.
Det färdigmarinerade köttet vet jag sen tidigare att det innehåller mycket skit så idag är ett undantag. Jag gillar annars att marinera själv :)

Trevlig Valborg alla!

S.


Äggleverans

Idag väntar jag på mina kära föräldrar som ska komma in med ägg. Sisådär 50 stycken tror jag :)
Det är väl vad som går åt hemma under en vecka(!)
Eftersom sambon börjat äta mycket ägg/omelett efter träning så blir förbrukningen hög. Tur att mamma och pappa har många höns och gärna delar med sig av äggen <3

S.

Lista

Dagens:

frukost: bacon, ägg och kaffe m. grädde
lunch: Fläskifilégryta m. wokgrönsaker, kokosmjölk och jordnötssmör
mellanmål: Macadamianötter och brieost
kvällsmål: vispad grädde med hallon

humör: ganska bra :)
jobb: inventering (skittråkigt)
längta: helledig helg (med utlovade solchanser)
måste: typ inget :)

S.

Krav och ekologiskt - för oss eller djuren?

Jag håller på och läser den här:
 
Och jag är blir uppriktigt sagt arg och besviken på Sveriges bönder. Jag har invaggats i någon slags falsk trygghet om att när jag köper krav och ekologiskt märkt kött så är det från djur som mår bra och har ett bra liv. Enligt den här boken är det inte så. Djuren ska bl.a. ha tillgång till ekologiskt foder och kunna vistas ute en stor del av året står det här. Men så är tydligen inte fallet. Korna ska gå ute ett visst antal timmar per dygn, något som ofta förbises av bönderna eftersom de då förlorar en hel del pengar i att djuren då producerar mindre mjölk. Det förekommer också att djuren är fasthängda inomhus och har en pytteyta att röra sig på, "-de vet inget annat och är nöjda" kommenterar en bonde detta. Det borde ju strida emot alla bönders regler och förstånd, självklart är det inte naturligt för kon! Vår mat ska bli billigare och billigare och de som får lida för detta är djuren.

Jag betalar gärna mer för ekologiskt och kravmärkt men då vill jag inte läsa att det inte spelar någon roll. Finns det regler så ska dessa efterföljas! Nu känns det som om kravmärkningen bara är ett lite märke för att ge konsumenten lite bättre samvete. Men mitt har förmörkats igen...

Återkommer om detta när jag läst ut boken. Det är bara att hoppas att alla inte gått på Bregott-reklamen, korna har det inte alls speciellt bra i "Bregott-fabriken!

S.

Step

Kom på att jag är inbokad på ett Steppass ikväll. Ska bli roligt, det är så sällan nuförtiden. Ska försöka boka in mig på ett combatpass nästa onsdag eftersom jag är ledig då, det gäller att passa på. Måste verkligen ta tag i min träning igen. Men T_I_D... Det får väl bli ett löppass under helgen också :)
Vårruset närmar sig och trots att mina kollegor säger att de inte ska springa så vet jag att jag gärna vill försöka iaf. Vi får väl se om jag får med mig någon ;)


S.

 


Matmarknad

Nu har jag besökt matmarknaden utanför jobbet och det får nog bli en runda till imorgon. Idag hade jag andra ärenden att utföra så det fanns ingen tid för inköp.
Det fanns mat att välja på vill jag lova. Oliver, ostar, kakor, godis, paella, korv, salami m.m. m.m. Och massor av jättefina blommor! Till bra priser! Det lutar nog mest åt att jag köper blommor imorgon :) Kanske salami också, beror på priset och smaken. Och om de har näringsinnehållet utsatt ;)
Det är roligt när det händer något ute på torget också och att allt inte är koncentrerat till Mitticity och Soltorget.

S.


Onsdag

Redan onsdag och mitt i veckan. Härligt! Idag börjar det en kontinental matmarknad på torget här utanför. Det måste jag ju spana in under lunchen. Vet att förra gången fanns det massor av korv, ost och godis, när jag tittar ut idag ser jag mest blommor(!), vart är maten liksom? Uppdaterar senare om jag hittar något spännande.

S.

Lchf färdigmat

Efter att ha läst här så var jag tvungen att googla lite. Lchf mat som färdiga rätter. Kan ju vara ett praktiskt alternativ om man som jag inte har lunch med sig ibland. När jag kollade lite närmare på ingredienslistorna så verkade det hyfsat bra faktiskt. Här kan ni kika. Dock så ville jag veta lite mer om den modifierade vetestärkelsen och den något låga andel fett som fanns i produkterna och hittade det här. Det fanns faktiskt åsikter om detta redan. Bra tycker jag. hoppas företaget tagit det till sig och ändrat innehållet som det står att de ska göra. Förmodligen är det inget man kan leva på en längre period men som nödlösning verkar det utmärkt. Jag bara hoppas att buljongen är glutamatfri.

Vid en närmare titt på dokumentet kunde jag se att det stod fritt från glutamater. Me like.

S.


Trombin

Köttklister rättare sagt. Idag har det röstats om Trombin i Parlamentets miljöutskott och det blev ett nej! Detta tack vare ett förslag från svenska Åsa Westlund (s). Nu får vi se vad vidare disskussioner ger. Nej hoppas jag.

S.

Lite irriterad

Eftersom vissa på jobbet har roffat åt sig alla fredagar som sin lediga dag så blir det svårt för oss andra att vara lediga då. Fnys. Det blir ju en klämfredag mellan "Kristi flygare" (kul namn) och helgen och jag skulle så gärna vilja vara ledig då. Men det är redan två som är lediga då... Den ena missunnar jag ingen ledighet men, suck. Stackars Lucas kommer alltså få vara på dagis till 18.30 den dagen, förmodligen helt själv efter klockan 15. Måste höra lite med mina snälla släktingar.

S.

Matlåda

Så där nu har jag (med lite hjälp av Lucas) fixat matlådor för ett par dagar framöver. Någon slags fläskfilégryta kan man väl säga att det blev. Tänkte att mitt favoritrecept med kyckling borde ju kunna omvandlas till ett fläskfilérecept och det blev ju smaskens. Stekte fläskfile med curry, kokos och wokgrönsaker. Blandade sen i krämig kokosmjölk och vanlig vispgrädde + ett par msk jordnötssmör. Voila - mumsig gryta. Sambon får ris till men jag kör ju utan som ni kanske vet :)

Trevlig kväll!

S.

Monsterbiff

Idag kom mitt läsex av den här boken till butiken. Det gillas. Om djurhållningen och om vad som händer innan köttbiten hamnar på tallriken. Hur man kan äta kött med gott samvete. Ska bli intressant att läsa. Recension kommer såklart.

S.

Svar

Fick snabbt svar från Konsum efter mitt något arga brev. De hade tagit bort glutamaten från kycklingen, de trodde att det blivit fel på etiketten. Det hoppas jag. Men nu har de fått en liten spark i ändan iaf :)


S.

E621

Är lite arg för tillfället. Efter helgens kalas och fester så har det tyvärr inte blivit någon matlagning som resulterat i matlådor så jag var till Konsum och köpte mig lite lunch. Detta projekt brukar vara tämligen enkelt, det brukar bli stekt lax med sallad och beasås. Men idag så bestämde jag mig för grillad kyckling. När jag sedan, tillbaka på jobbet, läser på innehållsförteckningen så ser jag att de har tillsatt E621 - glutamat i marinaden!! Det gör mig lite förbannad faktiskt. Samma företag som stolta deklarerar att de inte har några smakförstärkare i sina köttbullar  kan väl föregå med gott exempel i annan mat också?! Iallafall den de kan påverka själva. Detta kommer nog att resultera i ett litet mail till Konsums kundtjänst...
Nu vet jag att jag måste bli ännu mer noggrann med att läsa på förpackningarna - eller fråga mera.

För dig som inte är insatt så hittade jag det här om glutamat:E 621, mononatriumglutamat, finns i väldigt många olika torkade soppor, kryddblandningar och andra halvfabrikat i Sverige. E 621 (sannolikt även E 622-625, övriga glutamater) anses farligt för hälsan. Epileptiker kan troligen drabbas ganska svårt. Begreppet "smakförstärkare" används ibland vilket är ovetenskapligt och inte förtroendeingivande. Livsmedelsindsutrin borde satsa på naturliga smaker i stället, och inte kemikalier som irriterar eller skadar smaklökarna och nervbanorna.


Glutamat är inte bra alls, framför allt har kinamat ett högt innehåll av ämnet. Besvären som många har rapporterat kallas "Chinese resturant syndrome" enligt Livsmedelsverket. De skriver vidare: "Känsliga personer kan drabbas av reaktioner som huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och
illamående vid intag av höga halter."

(Källa: Tillsatser i livsmedel, SLV 2002)


Så om man kan så ska man helst undvika detta GIFT!

S

(Obs! Innehåller gift)


Full rulle

Ingen uppdatering på hela helgen, vi har haft fullt upp med att fira vår underbara son som har blivit två år(!) Han har blivt så stor helt plötsligt...
Det har varit tårta och paket hela helgen så det var ganska skönt att börja med rutiner och ägg och bacon i morse :)

S.


Världsbokdagen

Idag 23 april firas Världsbokdagen. Jag var tvungen att googla lite för attt komma fram till varför vi firar denna dag, det kan ju vara bra att veta när man jobbar i branschen liksom.
Världsbokdagen har firats sedan 1995 då Unescos generalkonferens beslutade att införa den. Seden kommer ursprungligen från Spanien där man i Katalonien har firat St Görans (St Georges) dag sedan början av 1900-talet. Detta har firats genom att ge bort en bok till de man tycker om och man får en ros tillbaka som tack.
Så fira nu stort och ge bort en bok till någon du tycker om.

S.


Lönefredag :)

Fredag och lön, det kan ju bara bli bra det :)
Jag slutar lite tidigare idag eftersom jag har ett två-års kalas att förbereda. Tänk att han fyller två år! Det känns ju som igår han föddes.
Efter jobbet ska jag bege mig ut till Ica Maxi, förmodligen tillsammans med halva Karlstad, för lite storhandling. Tårtor ska fixas och massor av mat ska köpas. Fullt upp.
Väl hemma så måste jag sy nya gardiner till köksfönstren eftersom tapetseringen äntligen är klar och gardinstängerna uppe. Att bjuda hem folk utan gardiner i fönstren känns inte som ett alternativ...


S.

Matfusket

Efter en artikel i dagens NWT så hittade jag den här bloggen. Om matfusket i vår värld. Välskriven och mycket intressant!

S.

Lunch

Idag längtar jag tills lunchen, inte för att jag är hungrigare än vanligt utan för att den är så god :)
Gjorde min favoritkyckling igår, ugnsstekt kyckling med curry, kokos och jordnötssås.
3 kycklingfileér åkte in i ugnen och under tiden så fräser jag curry och kokos i smör på spisen. När det fräst en stund (och doftar himmelskt) så häller jag över ungefär en halv burk kokosmjölk och häver i ungefär 2 msk osaltat ekologiskt jordnötssmör (Kung Markatta). Rör om och låt koka en stund. Det blir så himla gott!! 3 matlådor i ett nafs.
Tyvärr så glömde jag min burk med vitkålssallad hemma så den får jag väl äta ikväll.

S.Bananas

Spelade in dokumentären Bananas igår när den gick på SVT. Hoppas jag får tid att se den snart. Verkar otroligt intressant, för er som inte hört om den så handlar den om bananindustrin och dess användning av giftiga kemikalier och hur de påverkar arbetarna. Man får följa den advokat som representerar 12000 bananarbetare i deras stämning mot Dole. Fredrik Gertten som regisserat filmen blev stämd av Dole efter att filmen visats på en filmfestival i LA, men de återkallade stämningsansökan.

Hoppas filmen leder till att vi tänker till här i västvärlden och faktiskt väljer de dyrare rättvisemärkta och kravmärkta bananerna. Jag gör det för det mesta. Sen jag började med LCHF så går det åt mycket mindre bananer så nu har vi råd :)

S.
Rekord :)

Besöksrekord :)
Kul, då är det bäst jag skriver lite oftare och mer intressant så ni stannar.
Tack för att ni kikade in :)

S.


Youghurt

Läste en artikel i lokalpressen i måndags om att nu skulle det satsas på hälsa i skolan. Därför serverades sötad youghurt och färdiga knäckemackor på eftermiddagen! Jag vet inte jag... Sötad youghurt och saltat och sockrat bröd. Visst det är väl marginellt bättre än att de går till kiosken och köper en cola eller energidryck men det finns bättre alternativ. En riktigt grov smörgås med riktigt smör och riktig ost och varför inte naturell youghurt? Inte en knäckeskiva med ostpulver, vegetabiliskt fett, socker OCH som dessutom är kraftigt saltad enligt förpackningen.
I youghurten kommer socker på andra plats i ingredienslistan och det säger väl allt. No No.

        
Förbjuden frukt ;) 

S. (som undviker att ge sötad youghurt till sin älskade son och tycker det är tur att han gillar fil)

Blä

Tråkdag, skitdag. Mår inte bra idag men matmässigt funkar det ändå. Förr var sådana här dagar ett virrvarr av kakor, godis och mackor för att trösta själen men icke, suget finns inte där längre :)


Macadamianötter 2

Mycket goda! Men hjälp så salta. Lite lätt saltade med havssalt stod det på påsen, ganska mycket om jag får säga min åsikt. Kul att ha lite andra nötter att växla med eftersom jag börjar bli trött på mina älskade paranötter.
Så mitt betyg blir väl kanske 4 av 5, saltet sänker betyget lite och det faktum att de är ganska dyra, 19.90:- för 85 gram.

Nu ska det bli lite pluggfika i form av ett par hallon och lite vispad grädde, mumma det :)

S.

Macadamianötter...

har jag köpt idag. Jag har hört så mycket gott om dessa så nu var jag tvungen att prova. Recension kommer.
Endast 2g kolh per 100 gram. Det gillas :)

S.


Utläst

Nu har jag läst ut "Kärnfrisk familj" av Ninka Bernadette Mauritson och hennes man Morten Mauritson. Åhhh, säger jag bara, min nya bibel ;)
Så mycket intressant om kost och dess påverkan på vår kropp, jag blir helt lyrisk. Visst, författarna drar allting till sin spets och man får väl ta vissa saker med en nypa salt kanske men det här har ju funkat för dem så det är klart att de vill berätta för alla andra också. Och kanske tjäna lite pengar på det ;)
Boken har lett till debatt i Danmark och det skulle vara kul om vi i Sverige också kunde få det. Nu vet jag att det finns massor med duktiga och kämpande människor här i Sverige också, särskilt av oss LCHF:are så debatt finns det ju, men lite mer skadar inte.

Känner att jag hamnar utanför ämnet nu...
Alltså en väl läsvärd bok, färgglad och inspirerande (jag vill genast köpa upp hela hälsokostaffären) men man får ju ta till sig det som passar sig själv och sin familj.
Vad som irriterade mig lite var att det fanns stavfel och att de i hela boken skrev mysli och inte müsli. Det ser ju inte klokt ut!! Mysli liksom...
I alla ordböcker jag tittade i så stavades det müsli men uttalas myssli.

S.

 
269:- i en Bokiabutik nära dig


Söndag

Sorry för hemskt dålig uppdatering. Jag har varit inne i en svacka med dålig mat...igen. Jag tycker jag inte skriver annat. Vaknade idag och var bakfull - på socker! Torr i munnen och huvudvärk, helt otroligt vad det märks. Men nu grundar jag dagen med bacon och ägg och hoppas på att allt går bra. Det är ju underbart väder så jag och L ska bege oss ut i solen och fixa i rabatterna. L sitter just nu och mumsar på sin favoritmat för tillfället - fil med havregryn och blåbär :)

Imorgon är det dags för vardag igen och kanske lite mer bloggande.

Trevlig söndag!

S.

RecensionFärdigläst. Usch vilken hemsk bok. En mammas kamp att dölja sin alkoholism och sin skam. Skammen att inte kunna ta hand om sin dotter ordentligt att inte sköta jobbet och inte fungera socialt i sina relationer till andra människor. På jobbet blir hon mobbad och inom familjen så blir hon ständigt jämförd med sin yngre syster som lyckas med allt som hon tar sig för. Detta kräver ju tröst i form av vin på kvällarna, bara ett glas, kanske två men det slutar oftast med 4-5 till brädden fulla glas och en rejäl baksmälla.
Hela boken är en kamp mot alkoholen och dess dragningskraft. Det gör ont i mammahjärtat när jag läser, inget barn ska behöva ha det såhär, inget! Men de finns och kommer säkert alltid att finnas och det skär i hjärtat på mig. Så läs, läs, läs och gråt en liten skvätt.

S.

Bacon

Slut på bacon!! Måste köpa nu... Det fick bli äggröra i morse och jag kände hur den stod mig upp i halsen. Usch.
På inköpslistan står även:
grädde
tonfisk
smör

Och sedan kommer mamma in med ett gäng ägg :)
Dagen är räddad!

S.

Idag kom den

Äntligen, som jag väntat men nu är den här:Ska bli spännande att börja läsa den på bussen hem. Recension kommer så fort som möjligt :)

S.


Mellanmål

Såg att Filibabba tipsade om mellanmål i sin blogg och då tänkte jag göra detsamma fast i sann LCHF-anda då förstås. En dietiststuderande tar väl inte L-ordet i sin mun tänker jag ;)
Många av mellanmålen var baserade på frukt och det föreslogs även FUN LIGHT (denna dryck av ondo som innehåller Aspartam och Acesulfam K som är ca 200ggr sötare än socker och kan trigga sötsuget extremt). Men det är väl det man lär sig på dietistutbildningen, fettsnålt, kalorifritt och kolhydratrikt...

Mellanmål som jag kan tänka mig att äta :

♥ kokt ägg med lite majonäs

♥ blandade nötter och ett par bitar brie

♥ ost och skinkrullar med bregott

♥ keso med ett par hallon

♥ en mugg kaffe med vispgrädde

♥ skinka och Philadelfiaost

♥ Babybelostar

Sanningen är den att jag inte behöver speciellt mycket till mellanmål alls. Kaffe med grädde och ett par nötter räcker utmärkt. Det känns jätteskönt att inte behöva vara hungrig och trött på eftermiddagen när jag hör och ser hur andras blodsocker sjunker som stenar.

Snart är det dags för kaffe och brieost :)

                                   

S.Blodsmak i munnen...

...och ont i bröstet, så kan min löppremiär sammanfattas. Jag tror aldrig det varit jobbigare att starta säsongen förut. Men det är bara att ta nya tag för det kan ju bara bli bättre :)

S.

Måndagslista

Hittade en måndagslista här och tyckte det var en kul grej så här kommer min :

Idag är det måndag och jag är glad för att:


♥ Solen skiner!

♥ Hela familjen är friska och krya

♥ Det är dags för löppremiär ikvällVad är ni glada för idag? En liten lista piggar alltid upp en måndag liksom :)


S.
Måndag

Måndag igen efter en intensiv helg. Gårdagen bjöd ju som sagt på sol, utomhusvistelse och löptur. Löpturen blev aldrig av... Men idag har jag ingen ursäkt jag har till och med förvarnat sambon så han inte har planerat något för kvällen utan håller sig hemma :)
Sanningen är den att vi bytte däck på och tvättade bägge bilarna så det kan man väl också kalla motion, jobbigt var det iaf.

Nya tag idag med löprunda och bra mat. Sommaren är ju snart här för bövelen (härligt uttryck).

 Den här fick jag i min hand idag, "Jag ska bara fixa en grej i köket" av Moa Herngren. Ska bli kul att börja läsa den, enligt Sara är det något för mig. Hon gillade den skarpt och har rekommenderat den i radion idag. Enligt baksidetexten är det en "smärtsam och stark berättelse om en kvinna som till synes viljelöst super bort sitt liv". Precis min typ av bok :)

 

S.


SOL!

Sol, sol, sol så underbart väder ute idag. Vi ska strax bege oss ut och vårstäda lite jag och L. Kratta löv, ta bort adventsgranen (om tjälen släppt), städa verandan och bara njuta. Om jag känner L rätt så kommer han att sitta i grusgången och gräva, det är den nya favoritsysselsättningen.

Idag har jag tänkt ta mig första löpturen för i år. Förkylningen verkar ha släppt så nu är det dags. Jag har ju ett Vårrus att träna till :)

Dagen började med tre stekta ägg och kaffe. Förmodligen lite för lite fett men jag får ta igen det senare. Blev lite fuskande igår igen (vad hände med min nystart?) så det är bara att ta nya tag idag igen.

Ut och njut i solen nu :)

S.

Lördagsjobb

Dags för lite jobb så här på lördagförmiddag då. Än så länge är det lugnt. Hoppas på lite mera rusning snart annars blir det drygt :)
Har varit uppe med tuppen och skjutsat Lucas till mina föräldrar eftersom sambon också jobbar idag. Lucas var helnöjd över att spendera dagen med sina morföräldrar och jag vet att det är ömsesidigt. Han ska dessutom få gå till frisören vilket verkligen är välbehövligt eftersom han är extremt långhårig nu. Sedan skulle de ta en tur till hönsen också, dagens äggskörd blir väl ett femtontal skulle jag tro. Bäst av allt är att jag får med mig ett par kartonger hem. Det blir skönt att fylla på förråden lite, det går ju åt en del ägg.

Ikväll har vi tänkt premiärgrilla om vädret håller i sig. En grillad kotlett med sallad och persiljesmör kommer inte att sitta fel.

Trevlig lördag!

S.

Hungerflickan

Nu har jag läst ut "Hungerflickan" av Hillevi Wahl. Suverän bok med en fyndig titel som jag älskar, vet inte varför men den lägger sig fint i munnen liksom, Hungerflickan. Smaka på den ni för att dra till med en ordvits :D

Jag har ju läst den förra av Hillevi också, "Kärleksbarnet", och jag minns att jag gillade den också.

Det är hemska upplevelser hon skriver om. Först sin barndomstid med gravt alkoholiserade föräldrar som inte bryr sig speciellt mycket om henne sedan om sitt eget missbruk av mat. Hur hon "äntligen" knäcker smalkoden genom att spy upp det hon äter gärna med hjälp av glass eftersom det är lättast att spy upp. Hennes år i USA blir kantat av matmissbruk, misslyckade relationer och droger.

En jättebra bok som är läsvärd och behandlar ett ämne som är ständigt aktuellt (tyvärr). När hon beskriver sin relation till sin frånvarande pappa så är det hårt och hjärtskärande. Det gör ont i mammahjärtat.

                           

S. 

Fredag

Godmorgon!

Sitter med frukosttallriken i högsta hugg och kollar in lite bloggar :) Det blir gärna så när man äter frukost ensam. Som vanligt var det bacon och ägg som stod på menyn. Fredagen börjar med vad det ser ut som, bra väder och det är ju skönt. Enligt de vise så ska det ju bli fint väder i helgen. Mest på söndag hoppas jag för jag ska ju befinna mig på jobbet imorgon. Det känns ändå som en kortvecka för jag var ledig i måndags, lördagarna är ju inte så krävande heller eftersom man får sluta 15.00.


MMmm, upptäckte just en kattspya på vardagsrumsmattan! Blä.

Då vet jag vad jag måste göra innan jag går till bussen...

Hoppas jag inte förstörde era fredagskänslor nu ;)

S.

Margarin vs SmörEn bild säger mer än 1000 ord eller hur är det? Jag vet att detta har stötts och blötts i div. bloggar och forum på nätet och även i övriga media men jag gör ett lite inlägg ändå. För jag tycker detta är ganska äckligt! Att samma saker som finns i målarfärg, skokräm, hudkrämer osv även ska ätas... Beroende på vilka smakämnen och färgämnen som tillsätts så kallas det olika saker. Detta helt enligt alla regler och lagar förstås och dessutom är det detta livsmedelsverket rekommenderar! Själv är jag glad över att i vår kommun så serveras det Bregott på dagis och de är bäst i länet på att servera ekologisk mat. Heder till dem, även om det såklart kan bli bättre :)
 Och jag försöker påverka i den mån jag kan.Underbara älskade unge!

Älskade, älskade son säger jag bara. Dagen kunde inte börjat bättre. Vi sitter i bilen jag och L på väg till dagis när han tittar till på mig och säger
- Mamma fin, och ler stort

Vad säger man? Så underbart att höra från sin soon to be tvååring <3

Mera mat

Hade ett litet matlådemaraton härhemma efter jobbet idag. Jag brukar göra som så att jag lagar mat varannan dag och då dubbelt så mycket. Då slipper jag stå varje kväll med matlagning och disk och allt annat tråkigt som det för med sig. Då får jag mycket mer tid över för familjen. Att be min sambo laga mat är INTE ett alternativ eftersom det då skulle bjudas köpeköttbullar och makaroner varje dag... Missförstå mig inte, jag tycker det är kul att laga mat men det tar sån tid, tid som oftast inte finns i vardagen. Idag blev det iaf:

Ugnsstekt lax med wokad vitkål till mig (bea till det)
Fläskfilegryta med paprika och ris (gjord på mellangrädde - alltså inget för mig)

Det tog inte alls lång tid eftersom laxen och riset skötte sig självt medan jag gjorde grytan. L fick också vara med och "baka" som han kallar det. Det var en supernöjd kille som stod med vispen och litermåttet i högsta hugg <3

Nu ska jag försöka mig på lite matte B, började igår och det är skitsvårt rent ut sagt. Men skam den som ger sig!

Godnatt

S.

Mer shopping...

Blev lite mer shopping. Nämligen den här:
Många smarriga recept kan jag lova och den blev min till det facila priset av 39.50:- , halva reapriset är ingen skit :)
En hel del av recepten kan lätt göras om till LCHF och det gillar vi.

Kom och köp!

S.


Shopping

Efter att ha hängt lite i PoP- tråden på FL så upptäckte jag att det skrevs om REA, så det var jag ju tvungen att kolla in :)
Och visst var det lite REA, men bara lite. Lyckades iallafall hitta två t-shirtar till L men det var bara en utav dem som var på rea. Bara att hoppas på t-shirt väder nu då.

Det fanns sååå mycket annat fint som jag ville ha men jag var tvungen att hejda mig. Köpstopp på barnkläder var det ja... Visserligen hade jag sålt en del kläder på Tradera så de pengarna skulle ju användas till nya kläder. får sälja lite mer ;)

S.


Misstron mot LCHF

Blev inspirerad av Monique till ett litet inlägg om hur man kan bli bemött när man berättar om LCHF. Jag har inte riktigt haft samma tur som henne som verkar vara omgiven av underbara människor.

- Det där kan ju aldrig fungera..
- Ta en bulle/kaka/tårtbit, ett litet avsteg gör väl inget?
- Nähä, inga kakor men en massa grädde går bra?!
- Potatis som är så nyttigt!

Ja reaktionerna på LCHF är många och tyvärr kan folk vara ganska hårda och nedsättande i tonen. Men nu när de sett att det väl fungerar och att jag INTE vill ha eller saknar den där lilla kakan/tårtan whatever så har de lugnat sig lite. De flesta reaktionerna har kommit från äldre och ofta "rundlagda" personer som är så fettskrämda så de fortsätter med sina lightprodukter i tron om att de ska ge den där drömfiguren som reklamen påvisar. Det är ju mest synd om dem som vägrar inse att just LCHF kanske skulle hjälpa dem må mycket bättre.

Vet inte riktigt vad jag ville med det här inlägget egentligen.. Jag var väl lite förbannad när jag började skriva. Jag har ju faktiskt massor med stödjande människor i min närhet också <3

S.

Åter till vardagen

Då var det vardag igen då. Skönt att få komma tillbaka i rutiner igen. Jag har blivit en ruskig rutinmänniska vad det gäller mat sedan jag började äta LCHF. Så efter en sån här helg (med tillhörande sjukperiod) är magen helt konstig. Jag har ätit fel saker på fel tider och det känns sådär... Men imorse var det nya tag igen med bacon och ägg :)
Lunch är på ingång och då blir stekt rödspätta med äggsmör och broccoli, egenkomponerad maträtt så vi får se om det går att äta.

Ska börja min matteB kurs idag hade jag tänkt, verkar ruskigt svårt så vi får se hur det går...

Nu lunch.

S.

Rödspätta med pepparrot och ägg Receptbild - Allt om Mat Sähär fin är INTE min lunchtallrik.

Låååångfredag

Verkligen en långfredag idag. Regent öser ner utanför så vår utomhusvistelse blir inte av än på ett tag. Väntar på att mina föräldrar ska komma men allra mest väntar nog L som har pratat om mormor hela dagen. Vi har bakat en LCHF-kladdkaka och vanliga blåbärsmuffins så vi har något att bjuda på i eftermiddag.

Kollade på Debatt igår om godis och tyckte det var lite dum vinkel. Det pratades om sockerberoende men det var i stort sett bara godis som nämndes som en bov och det är ju helt fel. Socker finns ju i typ allt! Hamnade i en diskussion på FB efteråt med en gammal klasskompis som tyckte att de uttalade sig så dumt om sockermissbruk. Han tyckte mest det var löjligt och att sockermissbruk är någon påhittad ursäkt när man är tjock. Nu är det ju faktiskt så att man inte behöver vara tjock för att vara sockermissbrukare, problem med hälsan får man ju ändå. Ett blodsocker som åker berg och dalbana och humörsvängningar som heter duga är vanligt. Risken för diabetes ökar ju också. Tror jag fick honom på bättre tankar iaf. Alltid kul att påverka någon :)

S.
Mumma


Så här gott åt vi innan vi skulle ut i lördags :)
I glasen är det dock inte något LCHF-vänligt utan Xider, men ibland så....

S.

En bra rubrik?

Ingen inspiration idag. Vaknade med lomhördhet och en kråka som hette duga i halsen imorse. Nu känns det lite bättre så jag hoppas det blir bra imorgon då vi får roligt besök av min mamma och pappa samt min farmor, hennes bror och min farbror. Ska bli kul och jag vet att Lucas kommer bli jätteglad. Han är ett stort fan av min farbror och de leker väldigt mycket ihop :) Christer är ju bara 60 år äldre liksom...

I matväg så blir det inte mycket att hurra för. Det går skit helt enkelt... Nya tag utlovas när Påsken och sjukdomstiden är över!

Ska snart kolla in Debatt där det ska handla om svenskarnas besatthet av godis. Lösgodis har alltid varit en svag sida hos mig, trots att jag har lite bacillskräck. Men det senaste halvåret har jag bara köpt en liten påse som jag inte ens åt upp! När jag var gravid så åt jag lösgodis nästam varje dag när jag åkte hem från jobbet. Att pendla med buss och gå förbi stans, enligt mig, bäst sorterade lösgodisaffär varje dag på väg till busstationen var INTE speciellt bra. Jag gick upp ungefär 25 kg under graviditeten och jag var överviktig redan från början. När jag fem veckor efter förlossningen hade gått ner alla 25 kg var jag sååå nöjd. Men när jag nu väger ca 13 kg mindre än vid inskrivningen känns det ännu bättre :)
Och några till hoppas jag det blir men jag skyndar långsamt.

RSS 2.0